Bel voor een afspraak 0513-436034     

 
LinkedIn ballon 

Workshop Signaleren van Taalontwikkelingsproblematiek

Inhoud
Met voldoende kennis en de juiste adviezen kunnen pedagogisch medewerkers en leerkrachten een belangrijke rol spelen in het signaleren van taalproblematiek en het stimuleren van de taalontwikkeling. Tijdens de workshop komt de theoretische achtergrond van de taalontwikkeling aan bod en worden er praktische handreikingen gegevens om deze problematiek de signaleren en de taalontwikkeling te stimuleren.

Eén op de tien kinderen heeft een taalachterstand. Daarmee is 'taalachterstand' één van de meest voorkomende ‘kinderziektes’ in Nederland (Reep-van den Bergh e.a., 1995). Bij een kleiner percentage, circa 7 % is er sprake van een ernstige hardnekkige taalontwikkelingsstoornis. (Tomblin e.a., 1997). Het is van groot belang dat taalproblemen vroeg herkend worden. Vroege signalering en vroege interventie heeft namelijk een positief effect op de taalvaardigheid en de schoolloopbaan van kinderen met een taalstoornis (Koning 2004).

In het basisonderwijs, de kinderopvang en peuterspeelzalen wordt een beroep gedaan op leerkrachten en pedagogisch medewerkers om taalontwikkelingsproblematiek te signaleren, maar ook de taalontwikkeling te stimuleren. Over taalontwikkeling zijn veel vragen. Zowel van leerkrachten, pedagogisch medewerkers, maar ook van ouders aan de pedagogisch medewerkers. Denk hierbij aan:
  • Welk niveau in de Nederlandse taal mag ik van dit kind verwachten?
  • Wanneer moet ik me zorgen maken?
  • Kan het vanzelf weer goed komen?
  • Wat kan ik er thuis aan doen?
  • Hoe voorkom ik achterstanden?
  • Hoe herken ik taalachterstanden / taalstoornissen?
Doelgroep
Leerkrachten groep 1 / 2 en pedagogisch medewerkers.

Methodiek
Er wordt gebruik gemaakt van literatuur, dvd met voorbeeldsituaties en casuïstiek.

Kosten
€ 70,- per persoon

Docent
Nynke van der Werf, klinisch linguïst / logopedist

Datum en tijdstip
In overleg

Locatie
Jan Mankeslaan 108, Heerenveen

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door te bellen met telefoonnummer: 0513-436034