Bel voor een afspraak 0513-436034     

 
LinkedIn ballon 

Pré logopedie

Eet- en drinkproblematiek

Een kind dat problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel of het leren kauwen kan baat hebben bij pré logopedie. Dit is de benaming voor logopedie 'voordat het spreken begint'. Dit gaat altijd via een verwijzing van een arts, omdat eerst nagegaan moet worden of er geen medische oorzaken aan ten grondslag liggen.

Oorzaak eet- en slikproblemen
Eten en drinken is een complex proces. Tal van spieren zijn hier namelijk bij betrokken zoals hand- en armspieren, gelaats- en kaakspieren, de tong, de keel en de slokdarmspierren. Zwakte – hoe dan ook veroorzaakt – kan eet- en slikproblemen veroorzaken. Wanneer de spieren die het slikken controleren, verzwakt zijn, gaat speeksel zich verzamelen in de mond alwaar het kan ‘weglopen’ uit de mond. Het speeksel kan ook terechtkomen in de luchtwegen met verslikking tot gevolg. Dit veroorzaakt vaak grote paniek bij de patiënt en zijn omgeving.

Verslikken
Verslikken komt eerder voor bij drinken dan bij het nuttigen van vast voedsel. De kans op verslikken neemt toe bij vermoeidheid, emoties en spreken tijdens eten en drinken. Bij slikproblemen kan onder andere aandacht worden geschonken aan verbetering van de houding en aan het trainen van de spieren die een rol spelen bij het slikproces; samen met de logopedist kan de patiënt leren hoe hij de kans op verslikken zo klein mogelijk kan maken. Verandering van de voedselconsistentie (bijvoorbeeld het indikken van dranken) of aangepast drinkgerei zoals speciale bekers of rietjes kunnen hierbij helpen.